Aktualności
Nowe komputery z programu „Zdalna Szkoła”
![]() |
Powiat Krośnieński złożył wniosek w ramach projektu grantowego „Zdalna Szkoła – wsparcie Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej w systemie kształcenia zdalnego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 - dofinansowanie zakupu laptopów dla uczniów i nauczycieli, którzy nie posiadają sprzętu umożliwiającego im realizację lekcji w trybie zdalnym. Dzięki uzyskanej dotacji w wysokości 80 tys. zł, samorząd Powiatu zakupił 32 nowe laptopy z niezbędnym oprogramowaniem dla szkół ponadpodstawowych prowadzonych i dotowanych przez Powiat Krośnieński. |
Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach - ,,Smak Gościnności 2017”
![]() |
Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski uczniowie klasy III ZSZ w zawodzie kucharz otrzymali wyróżnienie III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym ,,Smak Gościnności 2017" który odbył się w dniu 31 marca 2017r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. |
TARGI EDUKACYJNE W KROŚNIE
![]() |
W dniu 27 marca 2017 r. w hali widowiskowo – sportowej w Krośnie odbyły się XIV Targi Edukacyjne, podczas których przedstawiciele Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu zaprezentowali naszą szkołę. Podczas spotkania z gimnazjalistami przedstawiono ofertę szkoły, zainteresowanym przekazano ulotki informacyjne. Nasi uczniowie chętnie odpowiadali na pytania młodszych kolegów, które dotyczyły kierunków kształcenia oraz ogólnego funkcjonowania szkoły. |
Kreatywny Kucharz, wyróżnienie w Tarnobrzegu dla Klaudii Żebrackiej
![]() |
Klaudia Żebracka uczennica klasy II ZSZ w zawodzie kucharz otrzymała wyróżnienie w VI edycji konkursu kulinarnego ,,Kreatywny Kucharz", który odbył się 28 marca 2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Klaudia Przygotowała:
Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań. Uczennice do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro. |
Read more: Kreatywny Kucharz, wyróżnienie w Tarnobrzegu dla Klaudii Żebrackiej
Żołnierze Wyklęci - Żołnierze Niezłomni
![]() |
|
Budowa makiety domu
![]() |
Uczniowie klas zawodowych w ramach zajęć praktycznych przygotowują makietę domu. Makieta domu przedstawia w jakich warunkach żyli polscy zesłańcy na Syberii. Przez budowę makiety domu uczniowie dowiedzieli się o historii polskich zesłańców. Jak ludzie z całej Polski zesłani na tereny ZSRR musieli sami budować domy, ziemianki aby mogli przeżyć w bardzo ciężkich warunkach. Budynki powstawały z materiałów, które były powszechnie dostępne czyli drewno i kamienie. Zesłańcy do budowy domów używali prymitywnych narzędzi, siekier i pił ręcznych. |
Zakończenie projektu UNICEF „Wszystkie Kolory Świata”
![]() |
1 marca 2017 roku w Zespole Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu odbyła się aukcja lalek uszytych przez uczniów i nauczycieli w ramach projektu UNICEFU „Wszystkie kolory świata”. |
Read more: Zakończenie projektu UNICEF „Wszystkie Kolory Świata”
Wyróżnienie dla Michała Widza w XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie
![]() |
W dniach 3-4 marca 2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się już XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna oraz naszej szkoły. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach konkursowych: kucharz, barman oraz kelner. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło "PODRÓŻ PRZEZ SMAKI" |
Zwiedzanie zakładów wędliniarskich
![]() |
W dniu 22 lutego 2017r na lekcji technologii gastronomicznej uczniowie klasy II ZSZ w zawodzie kucharz wraz z panią Małgorzatą Wawro wzięli udział w wycieczce do Zakładów Wędliniarskich w Miejscu Piastowym. W zakładzie przywitał nas pan Robert Krupa szef produkcji, który oprowadził nas po całej hali produkcyjnej i zapoznał z procesem uboju trzody chlewnej od momentu przyjęcia surowca ( tusz ) na zakład, następnie rozbiórkę na poszczególne elementy, proces produkcji wyrobów wędliniarskich, wyrobów podrobowych oraz cały proces magazynowania i ekspedycji produktów. Wycieczka ta była bardzo interesująca i dużo rzeczy, które mogliśmy zobaczyć na pewno wykorzystamy na lekcji technologii oraz w życiu codziennym. |
Małe czerwone wielkie kropelki
![]() |
W czwartek 16 lutego 2017r. uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Małgorzaty Wawro, kolejny raz udali się do centrum krwiodawstwa w Krośnie celem oddania krwi osobom potrzebującym. Akcja przeprowadzana jest klika razy w roku i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. Dorosła młodzież naszej szkoły nigdy nie pozostaje obojętna na potrzeby innych. Starsi uwrażliwiają na tą inicjatywę młodszych kolegów i co roku ze szkoły do banku krwi wędrują małe CZERWONE WIELKIE kropelki. |
Walentynki
Nie każdemu święto Św. Walentego przypada do gustu i nie każdy ma potrzebę celebrowania tego święta, jednak w naszej szkole romantyczny nastrój 14 lutego panował, a zakochani uczniowie własnoręcznie robili „Walentynki” dla swoich sympatii. Wybrana została także Królowa Walentynek i Król – czyli osoba, która otrzymała najwięcej wyznań miłosnych. Ten zaszczytny tytuł przypadł Erykowi Drozdowi, Natalii Marszałek oraz Pani Agnieszce Budzyńskiej. Podczas spotkania organizatorki przybliżyły postać Św. Walentego, opowiedziały o tym, jak święto zakochanych obchodzi się w innych krajach oraz o tym, jakie „Walentynki” można przygotować dla swoich ukochanych. |
Piernikowe serduszka walentynkowe
![]() |
|
Jasełka z okazji Świąt Bożego Narodzenia
![]() |
W tym roku szkolnym młodzież z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowała przedstawienie ukazujące narodziny Jezusa w Betlejem. Inscenizacja wprowadziła wszystkich w świąteczny nastrój, ale też wyzwoliła emocje, wzruszenie. Okres Świąt Bożego Narodzenia dla każdego jest czasem zadumy, zatrzymania, wybaczenia. Poprzez krótkie przedstawienie, młodzież przekazała wartości, jakimi powinniśmy się kierować nie tylko podczas Świąt, ale także każdego dnia w życiu. Uczniowie złożyli życzenia swoim kolegom, nauczycielom, wychowawcom i pracownikom szkoły, a następnie wszyscy udali się na szkolną wigilię. Zdjęcia w galerii. |
Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty
![]() |
W dniu 19 grudnia 2016r została rozstrzygnięta III edycja konkursu Bake & Play. Uczniowie naszej szkoły Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski pod opieką Małgorzaty Wawro wzięli udział w konkursie cukierniczym Bake&Play zorganizowanym przez Akademię Mistrza Kruszwica. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie ciasta oraz dwóch jednakowych figurek, które nie były elementem dekoracyjnym ciasta i stanowią samodzielne prace z motywem sportu. Arkadiusz Żarnowski przygotował tort o nazwie: „Polska najlepsza w skokach narciarskich” oraz dwie figurki z masy cukrowej: „Pucharowi mistrzowie w skokach” natomiast Michał Widz przygotował tort o nazwie „Borussiaki deBEściaki” oraz dwie figurki „Sport to zdrowie Łukasz i Kuba Ci to powie”. |
Warsztaty udzielania pierwszej pomocy
O tym, że ogromne znaczenie ma umiejętność udzielania pierwszej pomocy nie trzeba nikogo przekonywać. Najważniejsze, żeby w obliczu zagrożenia zachować zimną krew i wykorzystać swoje umiejętności ratując życie innych.
Proste i skuteczne metody ratowania ludzi w dniu 12.12.2016r. przedstawił nam ratownik medyczny, Pan Bartosz Panek, który przeprowadził warsztaty dla młodzieży z zakresu udzielania pierwszej pomocy.
W spotkaniu uczestniczyli uczniowie Zespołu Szkół w Iwoniczu oraz uczniowie naszej szkoły - Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.