Aktualności

Konkurs: "Bezpieczeństwo Żywności"

 W konkursie wzięło udział 6 trzyosobowych zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych: Zespół Szkół w Iwoniczu, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie, Zespół Szkół Zawodowych im Św. Jadwigi Królowej w Bieczu, Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu, Zespól szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
 Naszą szkołę reprezentowały : Sandra Bołaz uczennica II klasy ZSZ w zawodzie kucharz, Klaudia Żebracka i Wioleta Sobolak uczennice III klasy ZSZ w zawodzie kucharz pod opieką pani Małgorzaty Wawro.

 Każdy Zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować dwa rodzaje sałatek (owocową , warzywną lub owocowo - warzywną) z produktów dostarczonych przez organizatora i przedstawić do prezentacji konkursowej w formie półmisków wystawienniczych. 
Produktem bazowym I sałatki był: twaróg biały,
Produktem bazowym II sałatki była: czekolada,
Uczniowie oprócz tego mieli do dyspozycji różne produkty spożywcze, z których mogli korzystać zgodnie z własną inwencją..
Ocenę potraw dokonało jury konkursowe w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:

  • Dr n. med Renata Rabiasz, Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki – Przewodnicząca 
  • Aneta Śnieżek – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej 
  • Katarzyna Stachyrak – Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krośnie 
  • Małgorzata Macnar- Michnowicz – Hawlita , Stylowa Agencja Ślubna 
  • Jolanta Janas- Weranda , Restauracja Śniadaniowo- Lanchowa w Krośnie 
  • Piotr Zajdel – Browar Rzemieślniczy w Wojkówce

Jury przy ocenie sałatek brała pod uwagę : smakowitość, wrażenie ogólne, estetykę i innowacyjność kompozycji, łatwość przyrządzania

Nasze uczennice przygotowały: fantazyjną sałatkę warzywną z serem twarogiem i dressingiem na bazie jogurtu greckiego oraz bombę wiosenną z czekoladą i sosem miodowo - cytrynowym. 
Uczennice otrzymały WYRÓŻNIENIE za estetykę i innowacyjność kompozycji przygotowanych sałatek.