Aktualności

Udział młodzieży w szkoleniu pt. "Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie" oraz "Catering dietetyczny"

 

W dniu 28 listopada 2017 r w naszej szkole zostało przeprowadzone szkolenie pt. „Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie”. Tematem szkolenia była nowoczesna metoda gotowania metodą Sous-Vide. W trakcie zajęć młodzież brała czynny udział w przygotowywaniu potraw. Szkolenie prowadził p. Mateusz Płodzień renomowany szef kuchni. Pan Mateusz wraz z młodzieżą przygotował następujące dania:

  • Polędwiczka wieprzowa z kaszą gryczaną i parmezanem, karmelizowanymi buraczki i jarmużem
  • Kurczak Sous Vide z brokułem i z żelem wina białego
  • Sałatka z konfitowanym filetem z kaczki, boczniakami i pomidorkami.
  • Mus owocowy.

W dniu 29.11.2017 r. odbyło się szkolenie pt. „Catering dietetyczny” Zajęcia prowadziła p. Anna Wargacka dietetyk. Pani Ania wraz z młodzieżą przygotowała następujące potrawy: 

  • Pierogi razowe z soczewicą.
  • Pierogi razowe ze szpinakiem.
  • Placuszki cukiniowe.
  • Nutelle z awokado i kakao.
  • Placki z kaszy gryczanej.
  • Sałatkę brokułową z kurczakiem.

 Szkolenia były bardzo interesujące ponieważ młodzież dowiedziała się dużo na temat nowych trendów kulinarnych w Polsce i na świecie, oraz w jaki sposób komponować dania dietetyczne.