|
Klaudia Żebracka uczennica klasy II ZSZ w zawodzie kucharz otrzymała wyróżnienie w VI edycji konkursu kulinarnego ,,Kreatywny Kucharz", który odbył się 28 marca 2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. W konkursie udział wzięło 11 uczniów ze szkół gastronomicznych z Sandomierza, Stalowej Woli, Rzeszowa, Iwonicza Zdroju, Tarnobrzega oaz z naszej szkoły. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był PODKARPACKI FUSION. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z piersi kaczki oraz deseru, w którym wykorzystano mleko lub jego przetwory.
Klaudia Przygotowała:
-
Danie główne: Pierś z kaczki faszerowana śliwką podana na glazurowanych buraczkach w towarzystwie kopytek razowych.
-
Deser: Serowo – truskawkowa rozkosz.
Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań. Uczennice do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro.
|