![]() |
W dniach 3-4 marca 2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się już XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna oraz naszej szkoły. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach konkursowych: kucharz, barman oraz kelner. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło "PODRÓŻ PRZEZ SMAKI" |
Naszą szkołę reprezentował Michał Widz uczeń klasy III ZSZ w zawodzie kucharz.
Konkurs składał się z dwóch części, najpierw uczniowie mieli za zadanie wykonać potrawę obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, którą było wykonanie dwóch porcji kotleta mielonego i marchewki oprószanej, następnie każdy uczestnik musiał przygotować zakąskę zimną. Zakąską popisową Michała były "Pomarańcze z nadzieniem mięsno orzechowym w towarzystwie tartaletek z karmelizowaną cebulką". Michał debiutując na tak prestiżowym konkursie i licznej konkurencji prezentującej wysoki poziom otrzymał wyróżnienie. Do konkursu ucznia przygotowała pani Małgorzata Wawro.
Dodatkową atrakcją dla uczestników było szkolenie gastronomiczne pt. ‘’Desery w nowoczesnej odsłonie’’ przeprowadzone przez Mistrza Kulinarnego pana Marcina Filipkiewicza, który wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach , a także we Włoszech oraz we Francji .Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy , którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009.
Przygotowanie i udział w konkursie Michała Widza był możliwy dzięki współpracy z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.