Aktualności
Rekrutacja na Rok Szkolny 2022/2023 r. trwa!
Od 1 lipca br. sekretariat szkoły czynny w godzinach:
- poniedziałek - czwartek: 10:00 - 12:00
- piątek: 12:00 - 14:15.
Można składać podania do Branżowej Szkoły I stopnia w zawodach:
- Kucharz
- Fryzjer
- Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
- Kamieniarz
- Dekarz
Zapraszamy.
Oferta edukacyjna
Wzór podania do szkoły
7 i 8 klasa Szkoły Podstawowej dla Dorosłych
z przyuczeniem do zawodów:
- kucharz
- fryzjer
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Branżowa Szkoła I Stopnia
Kamieniarz
Absolutna nowość. Jesteśmy jedyną w okolicy szkołą chcącą kształcić młodzież w tym odradzającym się po wielu latach zawodzie. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom współczesnego rynku pracy i nawiązując do lokalnych tradycji kamieniarskich, oferujemy naszym uczniom możliwość zapoznania się z metodami ręcznej oraz mechanicznej obróbki kamienia. Budowy murów, schodów, gzymsów. Tworzenia form małej architektury takich jak fontanny ogrodowe, pilastry i attyki. Układania bruków kamiennych, wytwarzania elementów łupanych oraz wielu innych robót związanych z kamieniem od montażu aż po jego renowację.
Kucharz
W toku nauki uczeń nabywa umiejętności pozwalających mu sprawnie funkcjonować w nieustannie rozwijającej się branży jaką jest gastronomia. W profesjonalny sposób zostaje zapoznany zarówno z teoretycznymi jak i praktycznymi aspektami pracy kucharza. Absolwenci tego kierunku są kompleksowo przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej ale również do świadczenia usług z zakresu gastronomii
.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Budownictwo jest kolejną, ciągle rozwijającą się gałęzią gospodarki. Profesjonalne przygotowanie do samodzielnego wykonywania prac: malarskich, tapeciarskich, okładzinowych czy posadzkarskich umożliwia absolwentowi tego kierunku sprawne funkcjonowanie w tak prężnej dziedzinie przemysłu jaką jest budownictwo
Fryzjer
Czyli sprzedawca usług z zakresu pielęgnacji, strzyżenia oraz formowania włosów, to zawód stawiający przed jego absolwentami coraz to nowe wymagania. Dziś są to nie tylko zabiegi fryzjerski ale także profesjonalne doradztwo z zakresu wizażu oraz stylizacji fryzur. Uczniowie naszej szkoły posiądą umiejętności pozwalające im sprawnie i profesjonalnie pracowań nawet z najbardziej wymagającymi klientami.
Uczniowie, uczestnicy OHP odbywający naukę, mieszkają w internacie przy OSiW (pokoje dwuosobowe, stołówka, świetlica), są zatrudniani jako pracownicy młodociani. Podczas jej trwania uczeń otrzymuje wynagrodzenie w wysokości: w gimnazjum - 4% średniej krajowej, w zasadniczej szkole zawodowej 4% średniej krajowej w I roku nauki, 5% w II roku nauki, 6% w III roku nauki. Wyżywienie i zakwaterowanie w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP jest nieodpłatne.
Wizerunek szkoły to nie tylko nowoczesne zaplecze techniczne, ale przede wszystkim wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska i administracyjna. Młodzież zawsze może liczyć na pomoc ze strony dyrekcji, nauczycieli i wychowawców. Pod ich opieką uczniowie uczestniczą w zajęciach pozalekcyjnych, kołach zainteresowań i organizacjach uczniowskich.
W Zespole Szkół:
- Nauczyciele wprowadzą uczniów w świat wiedzy, wdrażając do samodzielności, pomogą w decyzji dotyczącej dalszej działalności i przygotują do udziału w życiu społecznym.
- Uczniowie zdobędą umiejętności uczenia się pracy zespołowej, właściwej komunikacji, rozwiązywania problemów i sprawnego posługiwania się komputerem.
- Zachowana będzie właściwa proporcja między wiedzą, umiejętnościami i wychowaniem.
- Zdobędziesz atrakcyjny zawód.
Przyjdź do Nas warto zdobyć zawó
Powiat Krośnieński organizuje zbiórkę na rzecz uchodźców z Ukrainy
![]() |
Wszyscy, którzy chcą wesprzeć naszych sąsiadów zza wschodniej granicy mogą przynosić dary do Starostwa Powiatowego w Krośnie, wejście od strony Banku (lokal dawnej restauracji Hermina). Punkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 14.00 do 18.00 |
Read more: Powiat Krośnieński organizuje zbiórkę na rzecz uchodźców z Ukrainy
Nowe komputery z programu „Zdalna Szkoła”
![]() |
Powiat Krośnieński złożył wniosek w ramach projektu grantowego „Zdalna Szkoła – wsparcie Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej w systemie kształcenia zdalnego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 - dofinansowanie zakupu laptopów dla uczniów i nauczycieli, którzy nie posiadają sprzętu umożliwiającego im realizację lekcji w trybie zdalnym. Dzięki uzyskanej dotacji w wysokości 80 tys. zł, samorząd Powiatu zakupił 32 nowe laptopy z niezbędnym oprogramowaniem dla szkół ponadpodstawowych prowadzonych i dotowanych przez Powiat Krośnieński. |
Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach - ,,Smak Gościnności 2017”
![]() |
Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski uczniowie klasy III ZSZ w zawodzie kucharz otrzymali wyróżnienie III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym ,,Smak Gościnności 2017" który odbył się w dniu 31 marca 2017r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. |
TARGI EDUKACYJNE W KROŚNIE
![]() |
W dniu 27 marca 2017 r. w hali widowiskowo – sportowej w Krośnie odbyły się XIV Targi Edukacyjne, podczas których przedstawiciele Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu zaprezentowali naszą szkołę. Podczas spotkania z gimnazjalistami przedstawiono ofertę szkoły, zainteresowanym przekazano ulotki informacyjne. Nasi uczniowie chętnie odpowiadali na pytania młodszych kolegów, które dotyczyły kierunków kształcenia oraz ogólnego funkcjonowania szkoły. |
Kreatywny Kucharz, wyróżnienie w Tarnobrzegu dla Klaudii Żebrackiej
![]() |
Klaudia Żebracka uczennica klasy II ZSZ w zawodzie kucharz otrzymała wyróżnienie w VI edycji konkursu kulinarnego ,,Kreatywny Kucharz", który odbył się 28 marca 2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Klaudia Przygotowała:
Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań. Uczennice do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro. |
Read more: Kreatywny Kucharz, wyróżnienie w Tarnobrzegu dla Klaudii Żebrackiej
Żołnierze Wyklęci - Żołnierze Niezłomni
![]() |
|
Budowa makiety domu
![]() |
Uczniowie klas zawodowych w ramach zajęć praktycznych przygotowują makietę domu. Makieta domu przedstawia w jakich warunkach żyli polscy zesłańcy na Syberii. Przez budowę makiety domu uczniowie dowiedzieli się o historii polskich zesłańców. Jak ludzie z całej Polski zesłani na tereny ZSRR musieli sami budować domy, ziemianki aby mogli przeżyć w bardzo ciężkich warunkach. Budynki powstawały z materiałów, które były powszechnie dostępne czyli drewno i kamienie. Zesłańcy do budowy domów używali prymitywnych narzędzi, siekier i pił ręcznych. |
Zakończenie projektu UNICEF „Wszystkie Kolory Świata”
![]() |
1 marca 2017 roku w Zespole Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu odbyła się aukcja lalek uszytych przez uczniów i nauczycieli w ramach projektu UNICEFU „Wszystkie kolory świata”. |
Read more: Zakończenie projektu UNICEF „Wszystkie Kolory Świata”
Wyróżnienie dla Michała Widza w XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie
![]() |
W dniach 3-4 marca 2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się już XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna oraz naszej szkoły. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach konkursowych: kucharz, barman oraz kelner. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło "PODRÓŻ PRZEZ SMAKI" |
Zwiedzanie zakładów wędliniarskich
![]() |
W dniu 22 lutego 2017r na lekcji technologii gastronomicznej uczniowie klasy II ZSZ w zawodzie kucharz wraz z panią Małgorzatą Wawro wzięli udział w wycieczce do Zakładów Wędliniarskich w Miejscu Piastowym. W zakładzie przywitał nas pan Robert Krupa szef produkcji, który oprowadził nas po całej hali produkcyjnej i zapoznał z procesem uboju trzody chlewnej od momentu przyjęcia surowca ( tusz ) na zakład, następnie rozbiórkę na poszczególne elementy, proces produkcji wyrobów wędliniarskich, wyrobów podrobowych oraz cały proces magazynowania i ekspedycji produktów. Wycieczka ta była bardzo interesująca i dużo rzeczy, które mogliśmy zobaczyć na pewno wykorzystamy na lekcji technologii oraz w życiu codziennym. |
Małe czerwone wielkie kropelki
![]() |
W czwartek 16 lutego 2017r. uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Małgorzaty Wawro, kolejny raz udali się do centrum krwiodawstwa w Krośnie celem oddania krwi osobom potrzebującym. Akcja przeprowadzana jest klika razy w roku i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. Dorosła młodzież naszej szkoły nigdy nie pozostaje obojętna na potrzeby innych. Starsi uwrażliwiają na tą inicjatywę młodszych kolegów i co roku ze szkoły do banku krwi wędrują małe CZERWONE WIELKIE kropelki. |