Aktualności
Święta coraz bliżej...
W dniu 14 grudnia w naszej szkole odbyły się po raz kolejny, warsztaty Bożonarodzeniowe – pieczenie i dekorowanie pierniczków, które zostały zorganizowane przez panią Małgorzatę Wawro wraz z uczniami klasy III BS dla Zuchów ze Szkoły Podstawowej w Iwoniczu. Zajęcia sprawiły dzieciom wiele radości.
Życzymy Radosnych i Wesołych Świąt.
Święto pieczonego ziemniaka
17 października br. uczniowie klasy III BS pomogli zorganizować ognisko z pieczeniem kiełbasek i ziemniaków dla grupy „Zuchów” ze Szkoły Podstawowej w Iwoniczu.
Święto dyni
![]() ![]() |
Pierwsze liście opadają z drzew a w powietrzu unosi się piękny zapach dyniowych wypieków i potraw.
|
Godziny pracy sekretariatu
Sekretariat czynny:
- poniedziałek, środa, piątek w godzinach od 12.00 do 14.15
- wtorek, czwartek od 10.00 do 12.00
tel. 13 42 502 67
Przyjmowanie i wydawanie dokumentacji szkolnej odbywa się wyłącznie w godzinach pracy sekretariatu.
Sprzątamy dla Polski
![]() |
4 października br. odbyła się kolejna z najważniejszych akcji ekologicznych w Polsce związana ze sprzątaniem świata. Uczniowie kasy III BS pod opieką pani Małgorzaty Wawro i pana Tomasza Prajsnara również wzięli udział w tym przedsięwzięciu. Wydarzenie polegało na sprzątaniu terenów zielonych w naszej okolicy, zanieczyszczonych na skutek działalności człowieka. Jak sama nazwa wskazuje, troska o środowisko wynika ze współczesnej postawy patriotyzmu. |
Dzień chłopaka
![]() |
28 września klasa III BS obchodziła "Dzień chłopaka". W tym dniu dziewczyny wraz z wychowawczynią oprócz tradycyjnych życzeń wręczyły chłopcom wspaniałe prezenty. Dzień upłynął miło i wesoło. |
Wycieczka przedmiotowa do zakładów wędliniarskich
![]() |
W dniu 14 września 2022 r. uczniowie klasy III BS w zawodzie kucharz wraz z panią Małgorzatą Wawro wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do Zakładów Wędliniarskich w Miejscu Piastowym. W zakładzie przywitała nas pani Justynka specjalista do spraw HACCP, która oprowadziła nas po całej hali produkcyjnej i zapoznała z procesem uboju trzody chlewnej od momentu przyjęcia surowca (tusz) na zakład, następnie rozbiórkę na poszczególne elementy, proces produkcji wyrobów wędliniarskich, wyrobów podrobowych oraz cały proces magazynowania i ekspedycji produktów. Wycieczka ta była bardzo interesująca i dużo rzeczy, które mogliśmy zobaczyć na pewno wykorzystamy na lekcji technologii oraz w życiu codziennym. Uczniowie oraz nauczycielka dziękują za bardzo miłe przyjęcie oraz okazane zaangażowanie w prezentacji zakładu. |
Read more: Wycieczka przedmiotowa do zakładów wędliniarskich
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2022/23
1 września 2022 roku uczniowie Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu rozpoczęli kolejny rok szkolny. Z tym dniem funkcję Dyrektora szkoły objął Pan Bogusław Michalski, który przywitał wszystkich zebranych na uroczystości. Szczególnie ciepłe słowa skierował do uczniów klasy trzeciej, życząc im wielu radosnych chwil i sukcesów edukacyjnych w tym: ukończenia szkoły, zdania egzaminów zawodowych i odnalezienia właściwej oraz satysfakcjonującej dalszej drogi życiowej.
Rekrutacja na Rok Szkolny 2022/2023 r. trwa!
Od 1 lipca br. sekretariat szkoły czynny w godzinach:
- poniedziałek - czwartek: 10:00 - 12:00
- piątek: 12:00 - 14:15.
Można składać podania do Branżowej Szkoły I stopnia w zawodach:
- Kucharz
- Fryzjer
- Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
- Kamieniarz
- Dekarz
Zapraszamy.
Oferta edukacyjna
Wzór podania do szkoły
7 i 8 klasa Szkoły Podstawowej dla Dorosłych
z przyuczeniem do zawodów:
- kucharz
- fryzjer
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Branżowa Szkoła I Stopnia
Kamieniarz
Absolutna nowość. Jesteśmy jedyną w okolicy szkołą chcącą kształcić młodzież w tym odradzającym się po wielu latach zawodzie. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom współczesnego rynku pracy i nawiązując do lokalnych tradycji kamieniarskich, oferujemy naszym uczniom możliwość zapoznania się z metodami ręcznej oraz mechanicznej obróbki kamienia. Budowy murów, schodów, gzymsów. Tworzenia form małej architektury takich jak fontanny ogrodowe, pilastry i attyki. Układania bruków kamiennych, wytwarzania elementów łupanych oraz wielu innych robót związanych z kamieniem od montażu aż po jego renowację.
Kucharz
W toku nauki uczeń nabywa umiejętności pozwalających mu sprawnie funkcjonować w nieustannie rozwijającej się branży jaką jest gastronomia. W profesjonalny sposób zostaje zapoznany zarówno z teoretycznymi jak i praktycznymi aspektami pracy kucharza. Absolwenci tego kierunku są kompleksowo przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej ale również do świadczenia usług z zakresu gastronomii
.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Budownictwo jest kolejną, ciągle rozwijającą się gałęzią gospodarki. Profesjonalne przygotowanie do samodzielnego wykonywania prac: malarskich, tapeciarskich, okładzinowych czy posadzkarskich umożliwia absolwentowi tego kierunku sprawne funkcjonowanie w tak prężnej dziedzinie przemysłu jaką jest budownictwo
Fryzjer
Czyli sprzedawca usług z zakresu pielęgnacji, strzyżenia oraz formowania włosów, to zawód stawiający przed jego absolwentami coraz to nowe wymagania. Dziś są to nie tylko zabiegi fryzjerski ale także profesjonalne doradztwo z zakresu wizażu oraz stylizacji fryzur. Uczniowie naszej szkoły posiądą umiejętności pozwalające im sprawnie i profesjonalnie pracowań nawet z najbardziej wymagającymi klientami.
Uczniowie, uczestnicy OHP odbywający naukę, mieszkają w internacie przy OSiW (pokoje dwuosobowe, stołówka, świetlica), są zatrudniani jako pracownicy młodociani. Podczas jej trwania uczeń otrzymuje wynagrodzenie w wysokości: w gimnazjum - 4% średniej krajowej, w zasadniczej szkole zawodowej 4% średniej krajowej w I roku nauki, 5% w II roku nauki, 6% w III roku nauki. Wyżywienie i zakwaterowanie w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP jest nieodpłatne.
Wizerunek szkoły to nie tylko nowoczesne zaplecze techniczne, ale przede wszystkim wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska i administracyjna. Młodzież zawsze może liczyć na pomoc ze strony dyrekcji, nauczycieli i wychowawców. Pod ich opieką uczniowie uczestniczą w zajęciach pozalekcyjnych, kołach zainteresowań i organizacjach uczniowskich.
W Zespole Szkół:
- Nauczyciele wprowadzą uczniów w świat wiedzy, wdrażając do samodzielności, pomogą w decyzji dotyczącej dalszej działalności i przygotują do udziału w życiu społecznym.
- Uczniowie zdobędą umiejętności uczenia się pracy zespołowej, właściwej komunikacji, rozwiązywania problemów i sprawnego posługiwania się komputerem.
- Zachowana będzie właściwa proporcja między wiedzą, umiejętnościami i wychowaniem.
- Zdobędziesz atrakcyjny zawód.
Przyjdź do Nas warto zdobyć zawó
Powiat Krośnieński organizuje zbiórkę na rzecz uchodźców z Ukrainy
![]() |
Wszyscy, którzy chcą wesprzeć naszych sąsiadów zza wschodniej granicy mogą przynosić dary do Starostwa Powiatowego w Krośnie, wejście od strony Banku (lokal dawnej restauracji Hermina). Punkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 14.00 do 18.00 |
Read more: Powiat Krośnieński organizuje zbiórkę na rzecz uchodźców z Ukrainy
Nowe komputery z programu „Zdalna Szkoła”
![]() |
Powiat Krośnieński złożył wniosek w ramach projektu grantowego „Zdalna Szkoła – wsparcie Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej w systemie kształcenia zdalnego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 - dofinansowanie zakupu laptopów dla uczniów i nauczycieli, którzy nie posiadają sprzętu umożliwiającego im realizację lekcji w trybie zdalnym. Dzięki uzyskanej dotacji w wysokości 80 tys. zł, samorząd Powiatu zakupił 32 nowe laptopy z niezbędnym oprogramowaniem dla szkół ponadpodstawowych prowadzonych i dotowanych przez Powiat Krośnieński. |
Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach - ,,Smak Gościnności 2017”
![]() |
Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski uczniowie klasy III ZSZ w zawodzie kucharz otrzymali wyróżnienie III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym ,,Smak Gościnności 2017" który odbył się w dniu 31 marca 2017r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. |